UAM CARS

Auto verkoop en export

By - admin

Tips om eenvoudig de BPM te berekenen

Tips om eenvoudig de BPM te berekenen

Je betaalt BPM voor elke nieuwe personenauto, bestelwagen of motor die je koopt of importeert. Het bedrag van de belasting personenauto’s en motorrijtuigen is afhankelijk van het motorrijtuig. De BPM van een personenauto wordt berekend over de CO2-uitstoot, terwijl voor een bestelauto, kampeerauto of motor een percentage van de netto-catalogusprijs wordt gehanteerd, ofwel de catalogusprijs minus de omzetbelasting. Er is nu een onafhankelijke BPM-calculator om snel en nauwkeurig vast te stellen hoeveel BPM je moet afdragen bij het importeren van een voertuig. Deze handige tool voor BPM berekenen is goedgekeurd door de Belastingdienst.

Berekenen van de BPM aan de hand van de handelswaarde

Nederland is een van de duurste landen in Europa op het gebied van autobelastingen. De aanschafprijs van het voertuig is de grootste kostenpost, gevolgd door de BPM. De Belastingdienst gebruikt voor het BPM berekenen een forfaitaire afschrijvingstabel, waarbij de bedragen zijn bepaald aan de hand van de mate van CO2-uitstoot of de netto-catalogusprijs. Autotelex – marktleider in motorvoertuigengegevens – berekent de BPM aan de hand van de handelswaarde. Dit is de waarde die een handelaar hanteert voor een gelijkwaardig voertuig, als deze wordt ingekocht bij een particulier.

BPM berekenen op basis van een officiële koerslijst

Je kunt bij het kopen of importeren van een personenauto, bestelauto of motor tot duizenden euro’s besparen op de BPM. De berekening van Autotelex is gebaseerd op een officiële koerslijst. Deze wijze van BPM berekenen is gevalideerd door de Belastingdienst. De staat van de auto en de kilometerstand worden – in tegenstelling tot bij de forfaitaire afschrijving – wél meegewogen bij de bepaling van de BPM. Je kunt tevens de opties verrekenen. Hiermee wordt maatwerk geleverd, wat zich uitbetaalt in een aantrekkelijk financieel voordeel.

Kiezen voor het historische of actuele BPM-tarief

Je kunt bij een gebruikt motorrijtuig kiezen voor het historische of actuele tarief. Het historische tarief is het gunstigste tarief dat van kracht was tussen de datum van eerste toelating en nu. Als het oude BPM-tarief lager is dan het huidige tarief, mag je dit historische tarief gebruiken als basis van de BPM berekenen. Je kunt zelf bepalen of het oude of nieuwe BPM-tarief van jouw gebruikte motorrijtuig het meest gunstig is. Vergelijk het bruto BPM-bedrag volgens beide tarieven. En houdt daarbij rekening met zaken als het energielabel, wel of niet hybride, roetfilter, fijnstofuitstoot, CO2-uitstoot, euro-6-norm en accessoires die buiten de berekening konden blijven.

Met de calculator snel en zorgvuldig de BPM berekenen

Met de BPM-calculator kun je snel uitrekenen hoeveel BPM je moet betalen bij het kopen of invoeren van een personenwagen, bestelauto of motor. Je selecteert als eerste de voertuigsoort, datum van eerste toelating, het merk, de brandstof en de transmissie. Na het kiezen van het model en de uitvoering krijg je een indicatie van het te betalen BPM-bedrag. Met het invoeren van enkele aanvullende gegevens volgt een accurate berekening. De informatie is zeer betrouwbaar. De verkoop- en handelswaarde worden continu getoetst aan de actuele marktinformatie. Hiermee wordt voorkomen dat de waarden worden beïnvloed door incidentele transacties. De ingevulde gegevens bij het BPM berekenen verschijnen correct op het aangifteformulier, dat je kunt printen en meteen bij de Belastingdienst kunt indienen.